dimarts, de febrer 19

Un referèndum sí que és participança


JORDI VILAMITJANA (Diari de Girona)

Per què l'alcaldessa ha tramès cartes únicament als veïns més propers, explicant les bondats del pavelló? Per quin motiu la Devesa ha quedat adscrita únicament als veïns del Barri Güell-Devesa? Des de quan la Devesa no és patrimoni comú de tots els gironins? Que és que als veïns del Barri Vell o de l'Eixample o de Santa Eugènia no els ha d'interessar el tema? Qui ha decidit aquesta segregació? No és la Devesa tema, problema, patrimoni i futur de tots els gironins i gironines?
TAMPOC NO S'HI VAL d'aigualir la polèmica -ben viva al carrer- posant d'excusa els 90.000 parers diferents que es diu que hi ha a Girona sobre el Parc de la Devesa per quedar-se tan amples ("com que tants caps, tants barrets, doncs ja dirà el govern"); ni és oportú de mesurar la veritat pel pes dels "opinadors de pes" que hi diuen la seva; ni és políticament correcte de tirar el projecte endavant com si res no passés (hi ha un moviment ben viu en contra del pavelló a tota la ciutat); ni toca deixar-se córrer l'arranjament de la Devesa (hi ha una majoria de ciutadans que volen que ?s'arregli); ni és ètic posar damunt la gespa de la Devesa tocs de prepotència (en un ajuntament democràtic, això no toca)...
Tampoc no és l'hora d'engegar processos participatius a l'entorn del Pla d'Usos i Serveis. O sí, però que en tot cas no es vulgui fer passar bou per bèstia grossa. Els ciutadans i els veïns, més que aprendre a dibuixar plànols (com al premiat procés de la Frontissa de Santa Eugènia), volen tenir la certesa que en qüestions importants com és ara la del futur de la Devesa les eines democràtiques són les que serveixen per dirimir la raó. Una autèntica democràcia participativa -participança, diria Francesc Ferrer- es fa amb el poble.
Pel valor històric, artístic, paisatgístic, anímic, etc., que la Devesa té per als gironins, l'Ajuntament hauria de convocar un referèndum consultiu a tota la ciutat que permetés prendre la decisió més adequada. Un referèndum sí que és participació i participança.