dimarts, de febrer 12

Ens interessa la Devesa, no les desavinences matrimonials

CARLES PUIGDEMONT (Diari de Girona)
Sembla estrany que un article sobre el polèmic pavelló de la Devesa provocat per la manifestació pública de l´oposició d´ICV al projecte porti un títol ben curiós: «Il·lusió per governar», com que el signava l´alcaldessa de Girona en l´edició de diumenge passat. Però en aquesta tria significativa hi ha la traïció subconscient de la pròpia feblesa: d´il·lusió no n´hi ha gens, i quan s´ha d´aprofitar un debat ciutadà que en principi ningú no planteja com una prova de foc del tripartit -excepte, per sorpresa meva, la pròpia alcaldessa- per fer una manifestació pública d´il·lusió, o de fermesa de govern, vol dir que ens trobem davant d´una d´aquelles situacions en què es vol aparentar exactament allò que no es té.
Intentem parlar de la Devesa però l´alcaldessa prefereix parlar de la crisi (o no crisi, segons ella) al Govern de la ciutat. Mentre esperem conèixer si l´Ajuntament ens vol prendre el pèl fomentant un procés participatiu quan el pavelló ja estigui dat i beneït, a l´alcaldessa només li preocupa si un soci seu és més o menys coherent, si té o no problemes interns i sobretot que no es traslladi a l´opinió pública una sensació de desconfiança interna que tothom sap que existeix des del mateix dia que es va constituir aquest govern municipal. Quan una part important de la ciutat s´interroga pel futur de la Devesa i es mobilitza en contra del projecte de pavelló, l´alcaldessa decideix publicar un article per replicar a un dels socis del seu govern en una escena de desavinences matrimonials, i perd una nova ocasió per acceptar el debat obert i sense condicionants entorn del parc que s´espera de l´Ajuntament.
Convergència i Unió no vol convertir la defensa de la Devesa i l´oposició al pavelló en un instrument de desgast del Govern, i per aquest motiu hem preferit ajornar un mes la presentació d´una moció demanant una consulta popular que serveixi perquè la ciutat opini. Ens hauria estat molt fàcil treure rendiment polític d´aquest nou episodi públic de discrepàncies greus al si de l´equip de govern però el que està en joc no és, per més que l´alcaldessa s´hagi confós, l´estabilitat del tripartit sinó el futur de la Devesa. Pensem que en un mes podem acabar d´aconseguir els suports polítics que ens falten per poder frenar el pavelló. Ho hem plantejat de tal manera que fins i tot els partidaris del pavelló, com el PSC i ERC, s´hi puguin sumar sense haver de renunciar als seus propòsits constructius.
Si l´alcaldessa i el PSC insisteixen parlarem de les incoherències al si del Govern municipal, de les contínues discrepàncies públiques, de les acusacions de deslleialtat i de l´evident manca de confiança i de sintonia, en que en cap cas evidencien que Girona té el Govern que es mereix. Però jo crec que això no és el que la ciutat espera. La ciutat espera que se li demostrin les raons que fan que sigui impossible definir una bona planificació dels pavellons que fan falta a la ciutat sense haver-ne de construir cap dins del parc de la Devesa. Que li diguin què és el que fa tan innegociable construir un pavelló a la Devesa i, en canvi, no una llar d´infants, un centre cívic o un centre assistencial. Per quina raó ha de ser a la Devesa? Per quina raó no en volen ni parlar? Per quina raó no volen cridar totes les parts implicades, oposició municipal inclosa, a negociar una sortida abans no sigui massa tard?
Quan un equip de Govern i la seva màxima responsable són incapaços de reconèixer l´error i busquen els defectes a casa dels altres és que la ciutat té una direcció erràtica i confusa, mancada de visió de futur. I no és la millor fórmula per gestionar la ciutat ara que la crisi econòmica colpeja la porta.

*Portaveu de CiU a Girona