divendres, de febrer 8

SALVEM LA DEVESA RESPON A PONÇ FELIU

Visions reals sobre el futur del parc de la Devesa
Sr. Ponç Feliu, des de Plataforma Salvem la Devesa, li demanem que no faci demagògia i expliqui públicament d'una vegada per totes, quina raó o interessos tenen per posar un pavelló dins del parc. No entenem, i fins i tot ens fa mal al cor, que un biòleg defensi aquesta barbaritat.
Pel que fa al seu escrit al Diari de Girona -Diferents visions sobre el futur del Parc de la Devesa- on afirma que «he arribat a conclusió que si som 95.000 gironines i gironins, existeixen 95.000 opinions gironines de com ha ser aquest parc en el futur», només li volem dir amb aquests tipus de declaracions ha ferit com a mínim als veïns i molt probablement als ciutadans de Girona.
Quan diu que un pavelló ha de permetre el redescobriment de la Devesa, ens sembla una idea una mica cara per redescobrir la Devesa. És que no se'ls n'ha acudit cap d'altre? Si van escassos, nosaltres els hi podem ajudar.
Si la seva idea de revitalitzar el parc és que els usuaris vagin amb cotxe fins al costat del pavelló estem ben arreglats. Dubtem que els aparcaments d'aquesta nova zona esportiva projectada estiguin a Fontajau (tal i com va dir el regidor d'Esports Sr. Josep Maria Jofre). ¿Ens vol fer creure que els gironins agafaran el cotxe per moure'ns per la ciutat i, en canvi, aniran a aparcar a Fontajau per arribar finalment a peu al pavelló? I si féssim el pavelló a Fontajau?
Quan diu que «amb el tancament dels accessos al parc s'ha aconseguit que els cotxes siguin absents del parc», demostra que no s'acosta sovint a la Devesa. Adjuntem unes fotografies on queda prou clar que això no és cert, ja que les barres defensores solen estar aixecades i permeten l'entrada al parc i a l'aparcament. La policia municipal i la grua deuen tenir ordres d'anar poc al parc. Fora bo que vostè hi anés sovint a fer-hi un passeig abans de fer aquestes afirmacions.
Quan parla de «la recuperació de la gespa del Camp de Mart», es va deixar de dir que només es pot utilitzar sis mesos a l'any, quan no està ocupat per les carpes de Fira de Girona.
Quan diu que «l'Ajuntament destina anualment prop de 190.000 € a la seva neteja, manteniment, tractament...», es quan més ofesos ens sentim. És llastimós que vulgui fer veure a la ciutadania que la Devesa està neta i arranjada donant una xifra, quan tots sabem o hauríem de saber que els beneficis que s'obtenen a la Devesa són molt superiors al pressupost que es destina al seu manteniment.
Entenem que aquests ingressos han de revertir en la ciutat, però no digui que fan un gran esforç per mantenir «un geriàtric d'arbres». Ens agradaria que expliqués i fes públics, d'una vegada per totes, els números anuals de la Devesa i ens pogués demostrar als ciutadans que la Devesa no és una font d'ingressos per la ciutat.
Pot explicar els ingressos que fan dels tres mesos de les Carpes a l'estiu? Pot explicar els guanys que fan dels 15 dies que hi han muntades les Fires? Pot explicar els guanys que fan dels més de 200 marxants dos cops a la setmana, durant tot l'any? Pot explicar els guanys que fan de l'ocupació del Camp de Mart i altres espais del parc per part de Fira de Girona? Pot explicar quina part del pressupost total assignat a la Devesa es destina a la neteja, el manteniment, el tractament...? Potser per mantenir, netejar i tractar el parc no caldrien tants d'€, si aquest no fos tant maltractat.
Quan diu, referent a la Plataforma Salvem la Devesa, que «seria més adequat dir debatem sobre la Devesa o què esperem de la Devesa, perquè la Devesa està salvada» li hem de dir que nosaltres tenim molt clar que la Devesa no està salvada. Com ha quedat clar en el seu escrit, «s'ha enderrocat i eliminat el Piscis, les pistes-camp de rugbi del GEiEG, l'hípica». L'alcaldessa va dir al novembre de 2002 que amb aquest enderrocament s'arranjaria i adequaria la zona al seu entorn.
Per què l'Ajuntament de Girona modifica el Pla general al març de 2006, amb el clar objectiu de construir un pavelló a la Devesa? Cal dir que des de l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell, amb registre d'entrada 2006021754, es va demanar a l'Ajuntament una moratòria per a qualsevol actuació, reforma o construcció a la Devesa, fins que no estigui en vigor el nou Pla d'usos, i encara esperen una resposta satisfactòria... Ho veu com és necessari un Salvem la Devesa i un Pla d'usos consensuat per tots els ciutadans.
Vostè parla de «desenes o centenars de persones que en fan un us esportiu». Si és així perquè han de col·locar a aquestes persones dins un pavelló que no volen (ja en tenen d'altres a Girona, i no obstant es desplacen fins el parc perquè s'estimen més realitzar l'esport a l'aire lliure).
No malmetin més aquesta «joia arbrada d'una petita ciutat mediterrània»
Per acabar, si tant orgullosos estan del debat des de l'Ajuntament de Girona, per què no fan una consulta popular a la ciutat?
No li ha de fer cap por que els gironins ho vegin tan clar com vostè manifesta i arribin a la seva conclusió («he arribat a conclusió que si som 95.000 gironines i gironins, existeixen 95.000 opinions gironines de com ha ser aquest parc en el futur»). De ser així, no té curiositat per conèixer com voldrien aquests ciutadans tenir el parc? Potser entre tantes visions hi hauria alguna idea enriquidora. De portar a terme aquesta consulta, la Devesa seria el parc urbà mes gran, més participatiu i més democràtic de Catalunya. Fins i tot hi hauria perill de massificació de ciutadans gaudint del parc. Valdria la pena realitzar la consulta!, no ho creu?
Sr. Ponç Feliu, en una cosa estem d'acord amb el seu escrit, «La Devesa, és una gran joia arbrada d'una petita ciutat mediterrània»: No malmetin més aquesta joia.
--
Associació de Veïns de la Devesa-Güell