dijous, de gener 17

Torna el debat sobre la Devesa Gironina?


Pere Pujolràs. Diari de Girona
Ja vàrem viure un debat sobre el futur del parc abans de l'arribada dels ajuntaments democràtics. Llavors estava força abandonat -runes, brossa, etcètera. Uns fets luctuosos la varen posar a primera línea del debat ciutadà en aquella època, força més viva en participació ciutadana que a l'actualitat.
EL PSC VA ORGANITZAR un acte al Teatre Municipal sobre el futur de la Devesa, dels perills i sobre el demà del parc i moltes altres propostes que han quedat oblidades per un Ajuntament que ha manat sempre amb el Nadalisme al davant. Sobre la Devesa es va actuar per tal de posar remei a la malaltia dels arbres, amb tractaments específics; podes i tales per salvar el parc malalt.
Al carrer Joaquim Vayreda hi havia unes cases i magatzems de planta baixa, als nostres dies han crescut en alçada i volum, és el nou disseny de l'entorn de la Devesa. S'ha dirigit tota la pressió del trànsit cap a la Devesa rematant la nova circulació a la rotonda de Can Vidal, es va destruir la plaça de toros de la ciutat, amb el silenci acostumat dels gironins. Ara es vol col·locar un nou equipament, un pavelló d'esports al seu bell mig? Això voldrà dir més contaminació. A principis de la democràcia el Nadalisme incipient va dir que la Devesa estaria lliure d'edificacions. Es varen enderrocar la vella piscina, la discoteca Piscis, l'antic pavelló municipal d'esports, les pistes del GEiEG i la Hípica, mentre es va deixant abandonar l'estadi de la Joventut.
Però ràpidament es canvia d'opinió i es torna a ocupar l'espai natural de la Devesa, es construeix el Pavelló Firal, que ocupa gran espai, i es va edificar la "obra faraònica", la de l'Auditori. Tot això va crear un volum de trànsit sorollós, acompanyat de la nova seu del Mercat Setmanal que tant enrenou va provocar al seu dia entre els marxants, amb el suport d'en Francesc Ferrer.
Aquelles reivindicacions estan oblidades pels seus hereus polítics, que ara volen construir un pavelló al mig del parc. Les Fires han crescut, amb les seves atraccions, i es va disposar al seu dia d'un nou espai, La Copa, a on acull milers de persones que cada nit, durant els dies firals frueixen a la seva manera.
Abans de la construcció dels nous accessos de La Copa i del pont de la Barca, des de l'Associació de veins del barri de S. Feliu, vàrem demanar al Nadalisme una planificació de l'indret, com per exemple una pista esportiva, ja que la mainada pogués jugar, cosa impossible al barri per manca d'espai i per ocupació de molts cotxes. Ara per desgràcia les coses han canviat, ja que viure al Bari Vell és molt difícil, si tens mainada, no només pel preu del metre quadrat sinó per la manca de serveis per a nens i joves.
Avui dia, construir un pavelló a la Devesa és un greu error que remata el futur del parc com espai natural. Crec en unes alternatives: Canviar la idea del pavelló per una millora de la Piscina municipal, fent una altre zona de banys per l'estiu, fer camps de futbol, pistes poliesportives, solàriums amb edificis de serveis i menys agressiu l'entorn. Es podria construir el pavelló en una altra zona de la cituat.
Gironins, estem molt contents de no tornar-nos còmodes, ja prou varem patir amb la Nacional II per St. Daniel, no volem fer tard ara amb el disbarat pretés de la Devesa, si no, arribarà un dia que ens podem alçar i veurem com a la Catedral en faran un pàrquing de pagament. Diguem PROU. Amb solidaritat cap a la lluita dels veïns de la Devesa-Güell.

*President de AV S. Feliu