dijous, de gener 17

La Devesa: debat ciutadà... per a què?

QUIM TORRA
He llegit l'article de debat ciutadà Un pavelló al mig de la Devesa, un error històric, de Josep Plazas 'Lites', president de l'Associació de Veïns Devesa-Güell. Totalment d'acord.
Començaré intentant contestar una de les preguntes del final de l'article. «Érem més curosos amb la nostra Devesa en ple franquisme que en l'actual democràcia?» La resposta ja està donada al principi del text en qüestió: en aquella dictadura es va fer considerar la renúncia a construir un pavelló a la Devesa al Sr. Ribot, alcalde de la ciutat. La no construcció va ser una victòria. Com també ho va ser fer desaparèixer la loggia de la plaça de Sant Domènec. En canvi ara, en plena democràcia, tot i no agradar a ningú, encara hem de suportat el fanal de la plaça del Vi.
En lletres destacades -a l'article de Josep Plazas- lamentablement apareix: «No tenim dret a decidir». I tant que no! La gent no anirà a votar. Jo, que a les últimes eleccions municipals vaig anar-hi i vaig votar un dels partits del tripartit local, el veig massa lligat i exclamant: «El pavelló s'ha de fer, però a Fontajau, per a no malmetre el parc». Ànims, els encoratjo, encara que crec ens falta, en moments que haurien de ser de desobediència civil, trobar un altre poeta local com el que als anys 70 va desarmar d'un cop de mà l'isop beneidor del bisbe durant l'acte de la col·locació de la primer pedra de la que anava a ser la seu dels col·legis professionals que l'articulista Plazas reclama.
I ja per acabar, jo preguntaria on són els que practiquen gironisme i diuen que busquem el costat positiu de les coses, que no cal ser depressius?... Va home! Ja n'hi ha prou!