dissabte, de gener 26

Reclamen que el futur de la Devesa de Girona es decideixi conjuntament amb els gironins

Unes 150 persones van seguir la xerrada a la Farinera

DANI VILÀ. Girona El Punt
Diverses entitats de la plataforma Salvem la Devesa de Girona i alguns dels veïns assistents van reclamar l'elaboració d'un pla d'usos del parc que tingui la participació ciutadana. Unes 150 persones van seguir la xerrada que es va fer ahir al vespre a la Farinera, on també es va demanar aturar el projecte del pavelló que projecta l'Ajuntament dins del parc.
El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va proposar «fer una moratòria urbanística» al parc de la Devesa en espera que l'espai natural disposi d'un model de gestió. Navarro va subratllar que «el més important és que el model i el futur de la Devesa es decideixi entre tots». Una línia d'actuació que també van apuntar diverses persones del públic.
L'associació de veïns Devesa-Güell, coorganitzadora de l'acte amb la CUP, va reiterar la necessitat d'aturar el projecte del pavelló que l'Ajuntament de Girona té previst fer aprofitant la remodelació del complex esportiu. El president de l'associació de veïns, Josep Plazas, va afirmar que la protecció de la Devesa «és un problema de ciutat i de país». Ell mateix va proposar que el pavelló es fes a Fontajau o es reaprofités l'edifici de Fira de Girona i va expressar el temor que la Devesa «sigui només l'espai des de la Copa fins al passeig de la Sardana. La plataforma va recordar els actes reivindicatius que s'han previst per l'1 i 2 de març.
El botànic i professor de la UdG Lluís Vilar va assenyalar que «l'error és pensar que l'important són els arbres, quan ho hauria de ser l'espai» i va apuntar que si es fes un espai obert es possibilitaria un major ús ciutadà.
L'historiador i professor de la UdG Pere Cornellà va repassar els principals episodis històrics que ha viscut la Devesa: des del 1767 que l'espai ja rebia aquest nom, o que les tropes franceses no van ser les encarregades de plantar els arbres, com creuen molts gironins.
Entre els assistents es va mostrar preocupació per com pot afectar el pas dels futurs túnels del TAV per sota del parc i les obres d'aquesta infraestructura.


Moren 2 plàtans a l'any
Entre els assistents a la xerrada hi havia un tècnic que s'encarrega de cuidar els arbres de la Devesa, que va explicar que cada any es moren 2 o 3 plàtans de la Devesa. En el global del parc hi ha en l'actualitat uns 2.600 plàtans, que van ser plantats ara fa uns 150 anys, la majoria dels quals tenen unes arrels que arriben als 3 o 4 metres de profunditat. L'alçada dels plàtans més alts pot arribar als 60 metres. L'atenció del parc permet controlar les plagues i malalties i eliminar, amb reg individualitzat en els casos que cal, l'estrès hídric que pateixen alguns exemplars.