dimecres, de març 12

Treva a l'equip de govern de Girona amb l'inici del pla d'usos de la Devesa


CiU es queda sola en el ple municipal a l'hora de demanar una consulta popular sobre el pavelló

Foto: Miquel Ruiz

DANI VILÀ. El Punt. Girona
L'aprovació del document inicial que servirà com a base per començar l'elaboració del pla d'usos de la Devesa ha servit perquè les tres formacions de l'equip de govern de Girona obrin una treva i aparquin les discrepàncies públiques generades entre el PSC i ERC amb ICV per la construcció del pavelló en el parc. Així es va visualitzar ahir a la nit en el ple municipal, en què el tripartit va aprovar l'elaboració del pla d'usos de la Devesa i el procés participatiu que hi va associat, que també va tenir el suport del PP. CiU hi va votar en contra i es va quedar sola en la moció en què sol·licitava un consulta popular sobre el pavelló.
El tret de sortida a l'elaboració del pla d'usos i gestió del parc de la Devesa ha permès recuperar la unitat en l'equip de govern de Girona. Una bona mostra d'aquest ànim de concòrdia va ser la intervenció del portaveu d'ICV, Joan Olóriz, que tot i admetre que continuaran oposant-se al polèmic pavelló va fer una crida al treball conjunt «per aconseguir el màxim consens» en l'elaboració del pla d'usos de la Devesa. Tant l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, com la primera tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Cristina Alsina, també van defensar el procés participatiu que s'obre de març a juny per promoure el debat i escoltar les aportacions ciutadanes sobre els usos futurs de la Devesa. La proposta també va rebre el suport del PP i la seva portaveu, Concepció Veray, va aplaudir el procés que s'inicia i la voluntat que «tos els ciutadans gironins hi puguin dir la seva».
Per la seva banda, CiU va fer notar que el document inicial dóna per fet el pavelló, i el portaveu, Carles Puigdemont, va requerir a l'alcaldessa si l'inici del pla d'usos suposava una moratòria per al pavelló i si l'equip de govern s'ho replantejarà si el procés participatiu evidencia un ampli moviment opositor. Malgrat que eren preguntes molt concretes, Pagans va eludir una resposta clara, per bé que va admetre que no s'ha previst una moratòria i va recordar que el pavelló «té una trajectòria de fa temps» i que s'inclou al pla de mandat. A més, va recordar el compromís de no aprovar el projecte executiu fins que s'acabi el pla d'usos, sempre que la Generalitat no avanci la convocatòria per demanar ajuts. Puigdemont va fer notar que no se li havien resolt els dubtes i va criticar la falta de concreció en aspectes com el futur de la fira, el mercat o les fires. Va qualificar el document inicial de «fluix i poc ambiciós» i el seu grup va votar-hi en contra, una decisió que van criticar la resta de grups.
El portaveu nacionalista no va retirar la moció en què sol·licitava una consulta popular sobre el pavelló de la devesa, una decisió que va comportar la critica d'ICV, quan Olóriz va lamentar que malgrat haver coincidit amb l'oposició en aquest tema no mostrés «voluntat de moviment» en el ple. Integrants de Salvem la Devesa van assistir al ple i van aplaudir quan es va aprovar el pla d'usos, com demanaven, i en una segona ocasió, Puigdemont, per defensar la Devesa.