dimecres, de març 12

El tripartit i el PP aproven posar en marxa el debat sobre el Pla d´Usos de la Devesa


Tomben la moció de CiU que demanava una consulta popular i afirmen que seria "il·legal"

Foto: Marc Martí

J.B.M., Diari de Girona.

El pavelló de la Devesa va marcar de nou una sessió plenària més de l'Ajuntament de Girona. El tripartit i el Partit Popular van aprovar el document inicial del Pla d'Usos i Gestió del parc de la Devesa i van decidir posar en marxa tot el procés participatiu. A més, els mateixos grups van rebutjar la moció que presentava el grup municipal de CiU en la qual plantejava el debat sobre el pavelló i pretenia definir quines eren les prioritats dels ciutadans respecte als equipaments que s'haurien de construir al barri. Al ple, hi van assistir alguns veïns del barri del Güell-Devesa contraris al pavelló que van rebre amb aplaudiments irònics l'aprovació del Pla d'Usos, entre els quals hi havia el president de l'entitat, Josep Plazas.
El regidor de Medi Natural, Ponç Feliu (PSC), va explicar que "és un document inicial" en el qual s'inclouen molts dels usos. Feliu va remarcar que fins i tot s'hi han afegit propostes que són incompatibles entre elles mateixes però que generen debat entre els ciutadans. Va posar com a exemple d'incompatibilitat l'obertura de zones de gespa -al picnic- amb la protecció de les zones arbrades. En aquest sentit, Feliu va aprofitar per indicar que s'han volgut recollir moltes de les possibilitats de La Devesa. Va afirmar que el Pla d'Usos és "molt més que pavelló sí o no".
Pel que fa al procés de debat entre els ciutadans, el regidor de Participació Ciutadana, Miquel Poch (ERC), va explicar que començarà el 17 de març i hi haurà una comissió de seguiment, tallers de debat i es preveu una audiència pública perquè tothom hi digui la seva.
El Partit Popular va donar suport a la proposta del govern assegurant que és un document inicial ben treballat i va assegurar que ja farà propostes durant el procés participatiu. El portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Olóriz, va exposar que els tres mesos de debats ben fets permetran "encertar-la" i a més "amb el màxim consens possible".
CiU va ser l'únic grup que es va oposar al Pla d'Usos i Gestió de la Devesa, encara que el portaveu nacionalista, Carles Puigdemont, va demanar que es pogués votar separadament per poder donar suport al procés participatiu, però no se l'hi va concedir. Puigdemont va reclamar a Pagans que concretés si acceptaria el que digués la ciutadania en el cas que es mostrés contrària al pavelló. A més CiU va demanar que s'ampliés el termini dels debats i que es concretés si hi hauria una moratòria per no fer el pavelló mentre es faci el debat participatiu.
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va reiterar que el projecte executiu de l'equipament esportiu no es farà mentre no hi hagi la convocatòria de subvencions per part de la Generalitat, però va advertir que no hi ha cap moratòria. Pagans no va permetre que es votés per separat perquè CiU es va negar a retirar la moció sobre la consulta popular.
Precisament en el següent punt en què es va parlar del pavelló, la moció de CiU pretenia que els ciutadans puguessin votar "sí o no" al pavelló a la Devesa. El tripartit i el Partit Popular (PP) van carregar contra els nacionalistes perquè la consulta popular "seria il·legal" en incloure una referència a quins són els equipaments necessaris per al barri Güell-Devesa, la qual cosa obligaria a una resposa múltiple. Els quatre grups (PSC, ERC, ICV i PP) van coincidir a assenyalar que una votació popular és menys participativa que diversos debats i una audiència pública. El portaveu socialista Joan Pluma va afegir que amb una consulta popular "es perd el matís" perquè només es vota sí o no. Olóriz (ICV) va retreure a CiU que "no era el moment ni la forma" de presentar la moció.
Puigdemont va al·legar que la seva proposta de consulta popular no invalidava el procés participatiu si no que s'hi sumava com una iniciativa més.