dimecres, de desembre 26

Qui va matar el PIN?

Molts veïns de Girona encara es pregunten qui va matar el pobre PIN (Parc Infantil de Nadal). També moltes criatures pregunten pel Pin, aquell animalot verd i simpàtic que cantava una animada cançó que s'havien après de memòria. Cal respondre'ls que l'ajuntament l'ha penjat (pel coll) de l'arbre de Nadal. Dos anys després, encara queden pares despistats que s'acosten a la Devesa en busca de distracció infatil i només es troben desolació i foscor. Manen els criteris economicistes que marca la Fira de Girona. Deixeu-vos de sentimentalismes: el Nadal és per fer negoci. Que si hi anava massa gent? Que si es convertia en una guarderia? Deixeu-vos d'històries. No sortia a compte. No hi fa res que no hi hagi alternatives de distracció nadalenques a la ciutat. No hi fa res que fos un gran èxit i que els nens s'ho passessin pipa. Que s'hi posin fulles! Mentre cada vegada més ajuntaments s'apunten a organitzar aquesta mena de parcs, a Girona es pensen que amb un negoci de pista de gel a preus de forfait de pista d'esquí dels Alps suïssos ja ho tenen tot arreglat.
Ara cal pagar sis euros l'hora per anar a patinar dins un reducte que sembla el metro de Londres en hora punta. I les invitacions que es repartien durant el Certàmen resulta que no valen els festius, no valen les vigílies de festius, no valen a les tardes, no valen els dies amb núvols i no valen els dies parells o els que sumen menys de quatre...en resum, una enganyifa...


LLEGIU LA NOTA NECROLÒGICA DEL PIN PUBLICADA EL 2006 I VEUREU QUE HI HA PROMESES INCOMPLERTES:

El Punt 25.10.2006
El PIN es transforma en activitats al carrer, tallers i una pista de gel al centre de Girona
L'estructura de patinatge tindrà 600 m² i serà a la plaça Constitució, des de principis de desembre fins després de Nadal

El parc infantil de Nadal (PIN), que des del 1988 se celebra al palau firal de Girona, desapareixerà, almenys sota el concepte tradicional. Bàsicament s'hi faran tallers els dies festius i la resta es reconvertirà en una oferta més àmplia i repartida per la ciutat, amb força activitats al carrer que tindran la plaça Salvador Espriu com a màxim exponent i, sobretot, la plaça Constitució. En aquest espai s'hi muntarà una pista de gel de 600 m² que funcionarà del 6 de desembre al 7 de gener. També es negocien descomptes a altres parcs infantils i es creu que la pista de gel actuarà de gran dinamitzador a la zona comercial. La decisió es pren sobretot perquè no es considera el lloc més adient el Palau de Fires, que ja té activitats compromeses, com ara una festa de Cap d'Any.

La Fira de Girona i l'Ajuntament ja feia un temps que plantejaven la reconversió del PIN perquè el palau firal no es considera el lloc més idoni, cada vegada hi havia més gent i, també, la problemàtica creixia. Diferents fonts admeten que es tenia la sensació que s'utilitzava com una mena de guarderia de vacances. Finalment, s'ha pres una decisió. El PIN es continuarà fent, però serà un concepte nou. L'activitat es reduirà a una oferta els dies festius, però no durant tot el Nadal, i sobretot s'hi faran tallers i activitats de caire lúdic. L'alternativa és crear una oferta diversificada d'activitats infantils, repartida per tota la ciutat. La plaça Salvador Espriu, per exemple, serà un dels indrets que es planteja reactivar a través de l'organització d'activitats. Però segurament el més espectacular serà la instal·lació d'una gran pista de gel al centre de la ciutat, concretament a la plaça de la Constitució. L'Ajuntament ha estat fent proves de càrrega a la plaça, ja que a sota hi ha el pàrquing subterrani. L'estructura de la pista és molt pesant i s'ha volgut comprovar que no afectaria l'aparcament, cosa que ha quedat confirmada. La pista farà 20 metres d'amplada per 30 de llargada, en total 600 m². La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, explica que es negociarà amb els comerciants de la zona la possibilitat que aquests ofereixin descomptes als seus clients per a l'ús de la pista de gel. Segons diu, es pensa que aquesta serà una bona manera de dinamitzar el centre tant des del punt de vista lúdic com comercial, en un intent d'oferir una nova oferta als ciutadans i, alhora, que serveixi d'impuls al comerç petit i mitjà. La pista començarà a funcionar el dia 6 de desembre i es mantindrà fins al 7 de gener. Totes les activitats que es plantegen s'organitzaran de manera conjunta entre la Fira de Girona i l'Ajuntament de la ciutat.

No obstant això, per no ignorar les famílies que vulguin optar per una oferta semblant a la del PIN tradicional, s'està mirant d'oferir descomptes i promocions a altres parcs infantils privats que ja funcionen tot l'any o a d'altres que s'organitzen específicament per Nadal.

L'activitat al Palau de Fires per Nadal, però, també inclourà innovacions respecte a la d'altres anys. Per primera vegada s'hi farà una macrofesta la nit de Cap d'Any, amb una capacitat per concentrar-hi vora de 5.000 persones. Tot i això, només es compta utilitzar la planta baixa del palau.