dissabte, de febrer 23

Girona va demanar el 2005 que el pavelló poliesportiu es construís a Palau-sacosta


FOTO: MIQUEL RUIZ






Esports va avisar que la Devesa no tenia la qualificació adient i l'Ajuntament va canviar l'emplaçament

JESÚS BADENES, Diari de Girona.
L'Ajuntament de Girona va demanar al Consell Català de l'Esport que el pavelló poliesportiu es construís a Palau. Segons va explicar el delegat territorial d'Esports, Josep Saguer, el projecte inicial de l'equip de govern era fer aquesta instal·lació al costat de l'actual equipament de Palau-sacosta. Un dels motius d'aquesta ubicació era el fet que els terrenys de la Devesa no tenien la qualificació urbanística pertinent. L'Ajuntament va canviar aquesta qualificació uns mesos després -sota una fórmula genèrica- i va recuperar la idea de fer el pavelló a la Devesa.
La tramitació per part de l'Ajuntament de Girona per rebre la subvenció del Consell Català de l'Esport revela la improvisació amb la qual es va treballar des de l'Ajuntament.
A mitjans de 2005, la primera idea de l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va ser emplaçar l'equipament a la Devesa.
Segons ha pogut saber Diari de Girona, el Consell Català de l'Esport va avisar pocs mesos després a l'Ajuntament de Girona que els terrenys de la Devesa no s'ajustaven a les bases de la convocatòria. El sector de la Devesa estava qualificat com a zona verda i no s'hi podia fer cap equipament.
Li va donar deu dies perquè presentés la documentació que resolgués l'error. L'equip de govern va optar primer per la via fàcil: canviar l'emplaçament del projecte. l'Ajuntament va enviar a finals de 2005 una proposta que suposava ubicar el pavelló en una zona ja qualificada com a equipament esportiu: la zona de Palau-sacosta.
Requalificar la Devesa
Tot i la facilitat amb la qual van decidir canviar l'emplaçament, l'Ajuntament va seguir maniobrant per retornar a la idea original sense perdre la subvenció. El Consell Català de l'Esport havia deixat clar que es perdria la subvenció si no es complien els requisits.
Aquell mateix mes de desembre, l'Ajuntament va portar al ple del 13 de desembre de març de 2006 una modificació del Pla General que suposava canviar la qualificació de les zones verdes.
Aquesta canvi suposava que l'aplicació de la clau c.1, que suposa que en una zona verda són compatibles divreos tipus d'usos. La nova normativa urbanística aprovada indica que "no s'admet cap tipus d'edificació excepte instal·lacions d'ús públic per a la pràctica esportiva i accessòries de jocs i esbarjo, culturals, educatives i de restauració". A més limita les dimensions d'aquests equipaments a "una ocupació total màxima que no ultrapassi el cinc per cent (5%) de la superfície de la plaça, parc o jardí urbà, amb un màxim absolut de 4.500 metres quadrats".
En el seu moment CiU va advertir que encara que aquest canvi afectava totes les zones verdes de la ciutat, l'únic objectiu era facilitar la construcció d'un pavelló a la Devesa. El regidor d'Urbaisme, Joan Pluma (PSC) va criticar els nacionalistes perquè "hauria estat més interessant fer un discurs més genèric respecte a les possibilitats de tractar les zones verdes", en lloc de parlar del pavelló la Devesa.
La modificació del Pla General no va ser suficent per al Consell Català de l'Esport i com ja va avançar ahir Diari de Girona, l'Ajuntament va acabar renunciant el passat octubre a la subvenció. Segons va informar el delegat territorial d'Esports, Josep Saguer, el compromís és que pugui optar a una nova convocatòria a partir del juny vinent.