dissabte, de gener 26

Un botànic sosté que la Devesa és urbana perquè té equipaments


Diari de Girona.
La Devesa és un espai urbà. Així ho sosté un botànic de la Universitat de Girona, Lluís Vilar, que ho va assegurar durant la conferència i posterior tertúlia que la CUP va organitzar ahir a la Farinera per debatre sobre el futur de la Devesa arran de la voluntat del govern de la ciutat de Girona de construir un nou pavelló cobert a les instal·lacions esportives que hi ha. Vilar,davant un auditori d'unes 200 persones, va estar acompanyat de l'historiador i professor de la UdG, Pere Cornellà, i el president de l'Associació de Veïns Devesa-Güell, Josep Plazas.
El botànic va explicar que els problemes sobre l'organització del parc van començar quan va rebre la consideració d'un espai de lleure, "perquè tothom ho entén a la seva manera". Així, va comentar que la interpretació per alguns d'aquest espai d'oci implica els equipaments que ja té i, per tant, també el nou pavelló. El cas és que, per Vilar, una zona amb equipaments és sinònim d'urbà, de manera que ja no es pot entendre, sota el seu punt de vista, com un espai estrictament natural. De fet, altres elements, com les fires o el mercat fan impossible aquest adjectiu per a la Devesa.
Vilar també va assegurar que la ciutat està d'esquenes a la Devesa "perquè a les quatre de la tarda no hi ha ningú", i en va exposar alguns motius: no hi ha gaires espais oberts ni clarianes i perquè "no és agradable perquè hi ha fang i pols -per les llaurades que s'hi fan-". "No és agradable perquè qui gestiona la Devesa dóna més importància als arbres que a l'espai", va concloure.
Vilar, que va defensar que "on no es poden fer pisos s'hi fan equipaments", va argumentar que, possiblement, la millor solució seria una cosa intermèdia, acceptant el pavelló però amb contrapartides, com preservant el costat dret que actualment està menys urbanitzat.
Per la seva banda, Plazas va reiterar la proposta de fer el pavelló al costat del de Fontajau o d'aprofitar que el Palau Firal "queda petit" per fer el pavelló a la planta baixa i un centre social a la superior. El president de l'Associació de Veïns va expressar també el seu temor que amb el pavelló s'ocupi també el Camp de Mart i la Devesa, llavors comenci al passeig de la Sardana.