divendres, de gener 25

´Salvem la Devesa´ organitza una acampada contra la construcció del pavelló esportiu


Diari de Girona
La plataforma Salvem la Devesa ha organitzat la nit de l'1 al 2 de març una acampada per protestar contra la construcció d'un pavelló esportiu dins el Parc de la Devesa.

ACN De moment, ja compten amb vuitanta places en tendes de campanya però esperen que durant els pròxims dies més entitats i ciutadans optin per sumar-se a la reivindicació. Aquesta és només una de les activitats que han programat per aquests dos dies a la Devesa. També hi haurà un concurs de botifarra, una obra de teatre, una gimcana, una botifarrada popular o una 'bicicletada'. Segons ha explicat el president de l'Associació de Veïns de la Devesa Güell, Josep Plazas, aquestes activitats, per a les quals ja han sol·licitat els permisos a l'Ajuntament de Girona, també volen reivindicar la Devesa com a espai de descoberta natural i com un espai per fer-hi activitats culturals i esportives, però a l'aire lliure.
Aquest dijous han presentat oficialment la plataforma Salvem la Devesa que s'estrena amb l'organització d'aquest cap de setmana 'reivindicatiu'. Plazas ha especificat que es tracta d'una plataforma ciutadana que ha nascut amb el clar objectiu de defensar la Devesa com a espai natural. Per això, l'activitat inicial de la plataforma és pressionar per evitar que es construeixi aquest pavelló a la Devesa.

Segons Plazas no es tracta en cap cas d'un equipament 'de barri' perquè no hi ha cap entitat esportiva sinó que és clarament un 'equipament de ciutat'. 'Ja tenim molts equipaments de ciutat, el que fa falta al barri són equipaments de barri', ha lamentat Plazas. Per aquest motiu, proposen a l'Ajuntament de Girona que, abans de plantejar-se construir aquest pavelló a la Devesa, es plantegi altres opcions com construir-lo al costat del pavelló de Fontajau o utilitzar les instal·lacions del Palau de Fires que ha quedat petit pels usos que necessita.

Aquesta segona opció que plantegen, traslladar el Palau de Fires i reutilitzar l'espai per fer-hi el pavelló, també proposa que s'utilitzin la part de les oficines i de la llotja del recinte firal per fer-hi altres equipaments com una biblioteca, una ludoteca, un casal per la gent gran, un centre cívic o una escola bressol. 'Amb aquesta opció acabaríem d'un sol cop i sense construir res nou amb les necessitats d'equipaments del barri', ha concretat Plazas.

'El que ha de fer l'Ajuntament de Girona és una aposta per aquest parc que ara està degradat, fa fàstic i fa por passejar-hi perquè no hi ha llum, no hi ha bancs i està tot destrossat', ha criticat Plazas. Per aquest motiu, reclama que deixin de veure la Devesa com una 'font d'ingressos' on només s'hi fan fires, carpes a l'estiu o mercats.

ERC reclama un Pla d'usos

D'altra, banda, ERC ha reclamat mitjançant un comunicat que es faci un Pla d'usos del Parc de la Devesa per 'diagnosticar quines són les activitats i equipament que haurà de tenir en el futur'. Afirmen que 'cal mantenir aquesta arbreda històrica' però alhora crear-hi atractius, arranjar-la i ordenar-la perquè hi hagi l'ús ciutadà real que aquest espai públic es mereix'. A més, diuen que la Devesa ha de deixar de ser 'un calaix de sastre on anar-hi encabint serveis quan es vegi que no caben enlloc més; una zona verda que anem queixalant quan calgui'. Per això, el republicà Miquel Poch afirma que encara 's'és a temps de definir què ha de ser i quins usos ha de tenir, en un futur, el Parc'.

'Tot això s'ha de fer amb la participació dels ciutadans', ha afirmat Poch tot i que també ha exposat quina és l'opció que proposa ERC per la Devesa. 'Un bosc fresc, d'accés fàcil i que condueix al riu, té molt d'atractiu; creiem que cal pacificar el trànsit del seu voltant i convertir la frontera que representa la ronda de la Devesa i l'escullera que impedeix l'accés a la riba dreta del riu Ter en una gradació ecològica, amb poc pendent i naturalitzada', és el plantejament d'ERC. També especifiquen que això ha de ser compatible amb l'eliminació de les petites construccions alienes al parc, la millora de l'enllumenat o la instal·lació de bancs, que han de permetre que hi hagi espai per a tothom.

Finalment, Miquel Poch ha lamentat els intents de treure rèdit polític 'de possibles conflictes en un espai tan important per a la ciutat com hauria de ser la Devesa' i creu que cal una visió global a llarg termini i sense presses que posi tant el Parc de la Devesa com tots els ciutadans que en fan algun ús a debat.